NEW
Acceptam si plata cu cardul bancar.

Parteneri:
Zar technik
by Radu Zaharia
 

ARTICOLE DE SPECIALITATE
Ce sunt cariile dentare?

Cariile dentare reprezinta distrugerea tesutului dur al dintelui. Aparitia cariilor este influentata de stilul nostru de viata - ce mancam, cum ne ingrijim dantura, daca apa potabila este fluorurata suficient si ce pasta de dinti folosim. Si ereditatea joaca un rol in susceptibilitatea de formare a cariilor dentare.

Desi cariile sunt mai frecvente la copii, si adultii sunt expusi riscului. Cariile sunt de mai multe tipuri:

  • Carii coronare - tipul cel mai frecvent intalnit, atat la copii cat si la adulti, localizate de obicei pe suprafata ocluzala sau interdentar.
  • Carii radiculare - pe masura ce inaintam in varsta, gingiile se retrag, lasand radacina dintelui expusa. Radacina nefiind acoperita de smalt, se poate caria foarte usor.
  • Cariile secundare sau recidivele de carii - se formeaza in jurul obturatiilor si coroanelor existente. Acestea sunt zone cu tendinta de acumulare a placii bacteriene, ceea ce duce la formarea cariilor.

Adultii sunt expusi in special la pericolul cariilor daca sufera de gura uscata, o afectiune datorata scaderii fluxului salivar. Gura uscata poate fi cauzata de anumite boli, medicamente, radioterapie si chimioterapie, si poate fi temporara (zile, luni) sau permanenta, in functie de cauza.

Cariile sunt o afectiune grava. Netratate, cariile pot distruge dintii si tesutul moale din interiorul acestora, provocand abcese dentare, zone de infectie la varful radacinii. Daca se formeaza un abces, acesta se trateaza prin tratamentul de canal radicular, interventie chirurgicala sau extractie dentara.

 

Cum aflu daca am carii?

Numai medicul dentist va poate spune sigur daca aveti carii. Aceasta pentru ca, de multe ori o carie se dezvolta sub suprafata dintelui, unde nu poate fi observata. Cand consumati alimente bogate in carbohidrati (zaharuri, amidon), acestia hranesc bacteriile din placa bacteriana, producand acizi ce ataca dintele. in timp, smaltul dentar este distrus in adancime, dar suprafata ramane intacta. Dupa deteriorarea unei mari parti din smalt, suprafata acestuia se prabuseste, formand caria.

Cariile se dezvolta cel mai probabil in santurile suprafetelor ocluzale ale dintilor posteriori, in spatiul interdentar sau sub jonctiunea mucogingivala. Indiferent de locul unde apar, cel mai bun mod de a le depista si trata inainte de a se agrava este sa mergeti la dentist pentru controale de rutina.

 

Cum putem preveni aparitia cariilor dentare?

  • Prin periaj de cel putin doua ori pe zi si folosirea zilnica a atei dentare pentru indepartarea placii bacteriene interdentare si de sub jonctiunea mucogingivala.
  • Controale dentare de rutina. Masuri preventive pentru a impiedica aparitia problemelor si pentru ca problemele minore sa nu devina majore.
  • O dieta echilibrata, saraca in zaharuri si amidon. Daca totusi consumati alimente cu continut de zaharuri si amidon, incercati sa o faceti in timpul meselor si nu intre mese, pentru a limita expunerea dintilor la acizii produsi de acestea.
  • Utilizati produse de igiena dentara imbogatite cu fluor, inclusiv pasta de dinti fluorurata.
  • Asigurati copiilor dvs. un aport corespunzator de fluor in apa de baut. Daca sursa dvs. de apa potabila nu contine fluor, medicul dentist sau pediatru poate prescrie suplimente zilnice pe baza de fluor.

Programari la:  0722.567.255   prima pagina | servicii | sfatul medicului | articole de specialitate | galerie foto | contact

Web design & hosting by Incorom.